2007-11-07

 

Två intressanta utställare på Galleri Eket i Marbäck

 

Stina Brandt och Dean C. K. Cox lockade flera hundra besökare till Galleri Eket i Marbäck.

Galleri Eket i Marbäck har nu två sevärda utställare. ”Människa se människan” med skulpturer av Stina Brandt från Aneby samt ”Att leva under Lukasjenko” med Dean C. K. Cox foton från Vitryssland.

Stina Brandt ställer ut sex välgjorda skulpturer med temat utsatta människor och då speciellt utsatta barn.
Två av skulpturerna heter Barnhäkte och hon berättar följande:
– Barnen på häktet är infångade på gatan av polisen. I detta land är det inte tillåtet att vara gatubarn och de får inte driva omkring på kvällarna utan anledning. Många av barnen har inte gjort något som skulle kunna fälla dem i en svensk domstol.
– Inspirationen till just de här två skulpturerna fick jag av ett foto från Daniel Giselsson i Örkelljunga, berättar Stina.

Dean C. K. Cox är frilansande fotojournalist och bor med svenskfödda hustrun Zandra och dottern Amelie ett par kilometer utanför Frinnaryd. För drygt tre år sedan flyttade de hit från Brooklyn i New York och Dean har kvar sina stora kunder som till exempel New York Times och Eurasianet.
Uppdragen har sträckt sig ända bort till Mongoliet, men under senare år har det handlat mycket om Vitryssland.

Att leva under Lukasjenko
Dean ställer ut 15 fotografier på temat ”Att leva under Lukasjenko” och visar det mycket fattiga och hårda livet i Vitryssland. Bilderna väcker starka känslor.
– Presidenten Alexander Lukasjenko kallas i väst för ”Europassista diktator”, berättar Dean.
– Lukasjenkos makt och vision för marknadssocialism har gjort landet till en politisk, ekonomisk och informationsmässig ö inom Europa. Över 27 procent av Vitrysslands tio miljoner innevånare lever i fattigdom.
– Landet har också en stark koppling till det förflutna Sovjetunionen och Leninstatyer höjer sig över torgen i städer och byar. Det kollektiva lantbruket håller tusentals människor i arbete under miserabla förhållanden och landets säkerhetsorganisation heter fortfarande KGB, säger Dean.
Vernissagen i helgen lockade flera hundra besökare och ytterligare två utställningssöndagar är kvar den 11 och 18 november.
Det här är lite annorlunda och utöver det vanliga och jag rekommenderar därför en söndagsutflykt mellan klockan 13 till 17.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com


Läs mer om Dean C. K. Cox på denna länk