2007-04-04

 

Tranåsbördiga Elinor och Martin showar hos Eva Rydberg

Det blir mycket sång och dans då Elinor och Martin medverkar i olika showinslag på Fredriksdalsteatern i sommar. Martin har också ett par biroller som livvakt åt Johannes Brost och som polis.

 

Elinor Westin och Martin Karlsson, båda med Tranåsförflutet, medverkar i Eva Rydbergs sommaruppsättning på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Titeln är ”Den stora premiären” och är en hyllning till Bröderna Marx.


Författarduon Åke Cato och Mikael Neumann har fångat de berömda bröderna på kornet och skrivit en briljant pastisch. Komplett galen, hämningslöst vrickad och kryddad med härliga evergreens med rötterna i tjugo- och trettiotalen.

Det blir mycket sång och dans och Elinor och Martin medverkar i olika showinslag. Martin har också ett par biroller som livvakt åt Johannes Brost och som polis.

Har sina rötter i Tranås
Elinor Westin växte upp i Tranås men flyttade härifrån när hon var fem år, men kom tillbaka när hon var tretton. Förälderanknytning: Westins Konditori.
Martin Karlsson är född i Högsby och flyttade till Tranås när han var tio år och blev kvar till 16-årsåldern. Förälderanknytning: Gårlins Blommor.
Beroende på sina specialintressen fick båda genomföra sin gymnasieutbildning på annan ort.

Professionell utbildning
– För mej stod det tidigt klart att jag skulle bli någonting inom dans, berättar Elinor.
– Det fanns ett dansgymnasium i Jönköping, men det var helt nystartat så jag sökte till ett estetiskt gymnasium i Halmstad och började sjunga där.
– Martin gick på samma gymnasium, men på teaterlinjen. Under sista året där blev vi ihop, men vi kände redan varandra sedan tranåstiden.
– Sedan har vi båda vidareutbildat oss professionellt i tre års tid på Arts Preforming School i Göteborg. En ganska hård fysisk träning i dans varje dag.
– Hela showbranschen är hård, men efter den utbildningen har vi haft bra jobb med bland annat två produktioner i Danmark.

Fick jobb hos Eva Rydberg
Martin Karlsson fick hösten 2004 jobb i Eva Rydbergs stockholmsuppsättning ”Schlageryra i Folkparken”. Sedan blev det fortsatt jobb på ”Herrskap och tjänstehjon” på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Elinor var med hela tiden men jobbade då bakom scenen.
– Jag blev tillfrågad om jag kunde medverka i årets uppsättning ”Den stora premiären” på Fredriksdalsteatern i Helsingborg och den här gången fick också Elinor jobb i själva showinslagen, berättar Martin.
– Det blir en riktig långkörare med 60 föreställningar från 15 juni till 19 augusti. Sedan fortsätter det hela i höst på Wallmans Intiman i Stockholm.

– Jag försöker nu bredda mig för mina barns skull och ska i höst börja studera till socionom. Vi har två barn William fyra år och lilla Meja fem månader, som förresten döptes i Säby kyrka i söndags, berättar Elinor.
– Vi bor alla i Tyresö men återkommer alltid till Tranås eftersom vi har våra rötter här.

Martin driver också ett eget företag där han och en kompanjon producerar show på ett nytt och annorlunda sätt.
– Det innebär mycket visuellt ihop med bland annat cirkusartister. Jag ser det alltid som en utmaning när någon kommer med en mer eller mindre ”knäpp idé”, säger Martin.

Text och foto: Bevan Berthelsen


 – Jag försöker nu bredda mig för mina barns skull och ska i höst börja studera till socionom, säger Elinor Westin.

– Jag ser det alltid som en utmaning när någon kommer med en mer eller mindre ”knäpp idé”, säger Martin Karlsson.

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com