2007-03-28

 

Fråga Tranås – ny tjänst

Tjänsten Fråga Tranås sköts av medborgarassistent Göran Hansson

 

Fråga Tranås är ett delvis EU-finansierat projekt där man på ett enkelt sätt ska kunna ställa frågor till kommunansvariga.
Det hela sköts av medborgarassistent Göran Hansson och mycket bygger på att folk har Internetanslutning.
Men sluta inte läsa här – det finns nämligen full service även för dem som inte har vare sig dator eller Internet.

För att även du som inte har tillgång till Internet eller tycker att det är krångligt ska kunna utnyttja tjänsten har kommunen öppnat en medborgardisk i stadshuset samt en gång i månaden på Stadsbiblioteket. Dit kan du även vända dig om du vill få hjälp med att skriva medborgarförslag, tolka och fylla i blanketter och andra liknande frågor.
Du kan även ringa 0140-683 03 för att få vägledning via telefon.
Den 2 januari flyttades således medborgardisken till stadshusets informationsrum, mitt emot receptionen och andra onsdagen i varje månad finns Göran Hansson på stadsbiblioteket.

Fråga Tranås är ett projekt som syftar till att förenkla för kommuninvånarna. I samarbete med andra myndigheter hjälper man till med att svara på allmänna frågor om kommunen och våra myndigheter. Här erbjuds hjälp till exempel med blanketthämtning via Internet och att hitta på olika myndigheternas hemsidor.
Fråga Tranås finns på Internet, där du kan ställa dina frågor via e-post samt framöver vid vissa tider chatta live med någon av kommunens operatörer.
Du hittar länken till programmet längst upp till höger på Tranås kommuns hemsida.

Gratis utbildning
Fråga Tranås är ett projekt som syftar till att förenkla för kommuninvånarna. Man erbjuder också gratis utbildning om hur man lär sig att hitta viktig samhällsinformation med hjälp av datorn.
Under februari har man kört fem olika temakvällar med information för dem som redan har Internet om hur man enkelt navigerar på olika myndigheters hemsidor eller ordnar sina bankärenden hemma i lugn och ro.
Den 10 april erbjuds fyra nya tillfällen med ungefär samma innehåll för dem som missade förra vändan.
För den som vill ha extra stöd ordnas en enkel datakurs torsdagen den 29 mars och torsdagen den 5 april klockan 18 till 20. Kurserna sker på Lärcentrum Västra Vux, Västra Järnvägsgatan 5, Tranås, men anmälan måste göras till Göran Hansson.

På kommunens hemsida görs då och då enkätundersökningar bland dem som kopplat upp sig och således har både dator och Internetanslutning.
Just nu ligger följande ute:
Vet du vad du kan använda tjänsten Fråga Tranås till?
Av 175 svarade 59 ja medan 116 svarade nej.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com