2007-12-12

 

Tranåsutställning om Finlands självständighet

Pirkko Nilsson, här med inlånade finska kläder av olika årgångar, i ett av utställningsrummen i Piratenhuset. Foto: Bevan Berthelsen

 

Föreningen Norden i Tranås invigde i förra veckan en stor utställning i Piratenhuset med anledning av Finlands självständighetsdag, som inträffade den sjätte december för 90 år sedan.

PIRKKO NILSSON ordförande i föreningen kunde hälsa ett femtiotal gäster välkomna till själva invigningen. Utställningen har lånats från Finlands ambassad och fyllde alla rum i Tranåsbygdens Konstförenings lokaler.
Här visas finsk design med bland annat smycken och konst och en omfattande skärmutställning där man till exempel kan läsa om varför den finska skolan lyckats så bra.
Även privata föremål har lånats in och Tranås kommuns gåvor från Finland finns på plats.

Lars Ericsson kommunfullmäktiges ordförande invigningstalade. Gabriella Brunlid sjöng nordiska sånger ackompanjerad av Conny Arvidsson på piano. Ett långbord med finska smakbitar kunde också avnjutas av de många gästerna.

FÖRENINGEN NORDEN i Tranås har drygt femtio medlemmar och man ser gärna att fler kommer med – antingen som aktiva, eller bara som stödjande medlemmar.
– Föreningen i Tranås består av svenskar, finländare, norska och även en dansk är på gång, berättar Pirkko Nilsson.
–VI ARRANGERAR ”Nordiskt gästabud” under våren och på hösten har vi ”Kura skymning”. Utöver detta har vi också tre extra utåtriktade evenemang.
Utställningen visas fredag, lördag och söndag denna vecka.

Bevan Berthelsen

Ett långbord med finska smakbitar kunde också avnjutas av de många gästerna. Foto: Bevan Berthelsen

 

 

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com