2007-04-04

 

Författaren Birger Schlaug gästade Tranås

Både Elvis Presley och Jussi Björling har fascinerat mig och idag är jag glad att få skriva böcker i stället för att vara politiker, sade Birger Schlaug vid sitt Tranåsbesök förra veckan.

 

För sex år sedan slutade Birger Schlaug med politiken – det blev för mycket. Sedan dess arbetar han som skribent, krönikör och föreläsare.
Titeln författare tycker han är förbehållet de verkligt stora, till exempel Slas/Stig Claesson, som är Birgers stora idol.
Men visst är Birger Schlaug en riktigt bra författare och på god väg att hamna bland de stora.

Förra veckan arrangerade Tranås Stadsbibliotek en författarafton med Birger Schlaug. Kanonfint försommarväder och en landslagsmatch i fotboll gjorde att bara drygt 20 personer kom för att lyssna på såväl Birger som hans unika samling inspelningar och så kallade förstatagningar av Elvis Presley. Här fick åhörarna bland annat lyssna till den allra första studiotagningen av ”O Sole Mio”.
Det handlade nämligen om Birgers senaste bok: Historien om Elvis och livet som var, ”Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac”.

En Elvisbok i jagform
Birger har under lång tid samlat ett omfattande faktamaterial, varav en del är ganska unikt och han berättade hur han plötsligt ändrade hela upplägget:
– Efter två år med Elvisboken fick jag en ingivelse att skriva om den helt till jag-form. Det finns tusentals böcker om Elvis, men den här är således i jagform vilket innebär att det är Elvis själv som berättar.
Hela boken är helt igenom humoristisk och synnerligen välskriven och framförallt späckad med fakta. Rena skrönor är lätt att särskilja från själva faktamaterialet. Det är svårt att lägga ifrån sig boken frampå småtimmarna för att få sig några välbehövliga timmars sömn!

Började skriva som åttaåring
– Redan i första klass började jag skriva och har sedan dess varit besatt av skrivandet. Först förstod jag inte varför jag alltid skrev, men det berodde på att jag stammade som barn, berättade Birger.
– Det var också därför som jag började med politiken – att kunna hålla ett helt torgmöte utan att börja stamma!
Han berättade också om när brorsan 1957 kom hem med en liten rosa skiva. Det var Elvis Presley och hela världen exploderade för den då åttaårige Birger. Och på den vägen är det.
– Om ni bara visste vad mycket glädje jag haft av Elvis!
Ett klick på fjärrmanövern och åhörarna fick avnjuta en förstainspelning hur Elvis lät som artonåring.

Med fräck och humoristisk ton berättar här Birger Schlaug historien om en av våra största legender – Elvis Presley.

Jussi Björling och Elvis
Birger Schlaug är nu igång med en bok om Jussi Björling – även denna i jag-form. Den ska ges ut om tre år. År 2010 är nämligen 50-årsminnet av hans död.
– Jussi Björling var en fantastisk människa. Båda gick under i tidig ålder. Elvis blev 42 och Jussi 49 år. Båda hade kravet att kunna prestera bättre än dagen innan. Att alltid vara bättre och bättre.
– Jussi söp hårt, bland annat ihop med Nils Ferlin. Utförsbacken mot undergången för Elvis var rader av medicinburkar. Det blev allt svårare att överleva. Till slut fick RCA sätta upp en studio i källaren i Graceland, berättade Birger och spelade upp en tagning därifrån med ”Oh Danny Boy”.
– Elvis sluddrade och ingen förstod egentligen vad han sa. Men inspelningen lyckades. Det blev en inspelning av en döende man. Han kunde vara helt nerdrogad av mediciner, men kunde ändå sjunga.
– Båda dessa människor har fascinerat mig och idag är jag glad att få skriva böcker i stället för att vara politiker, sade Birger Schlaug.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com