2007-09-12

 

Bukowskis gratisvärdering lockade bara ett 20-tal

 

Irma Shoultz hade med sig en stor tavla utan ram föreställande Karl den X Gustav, som visade sig vara en kopia.
– Du får mer betalt här i Tranås än i Stockholm – ungefär tvåtusen kronor, sade Sebastian Taflin.

– Eftersom alla sex stolarna är likadana och av samma tillverkare blir det ett utbudspris på 25 000 och jag skulle tippa max 35 000 som slutpris på en auktion, sade Sebastian Taflin.

Under onsdagen i förra veckan besökte Bukowskis Tranås för fri värdering av konst och antikviteter. Barbara Beck-Friis och Sebastian Taflin fanns då på plats i Badhotellets pelarsal.

Bara ett 20-tal tog tillfället i akt. Kanske man kunde ha förväntat att sig fler skulle ha utnyttjat möjligheten att slippa köa i timmar under söndagens Antikrundan? Men teveinspelningen av ett mycket populärt program har ju en nästan magisk lockelse.
Merparten av besökarna hade med sig tavlor för värdering, men även en del smycken fanns med. Tre målningar visade sig ligga över tiotusen kronor styck.

En osignerad kopia
Irma Shoultz hade med sig en stor tavla utan ram föreställande Karl den X Gustav. Den visade sig vara en kopia av ett 1600-talsverk som målats i början av 1900-talet. Intendent Sebastian Taflin berättade att man då satt på, bland annat Gripsholms slott, och målade av äldre verk. Sådana här kopieringar gjordes i utbildningssyfte.
– Du får mer betalt här i Tranås än i Stockholm – ungefär tvåtusen kronor, sade Sebastian Taflin.

Sex antika stolar
Det enda i möbelväg var sex fina stolar från 1790-talet. Styckevis ligger sådana här idag i prisklassen mellan 3 000 till 5 000.
– Eftersom alla är likadana och av samma tillverkare blir det ett utbudspris på 25 000 och jag skulle tippa max 35 000 som slutpris på en auktion, sade Taflin.
Bukowskis provision är femton procent på slutpriset och sedan tillkommer kostnaden att frakta dem till Stockholm.
– Vi behåller dem tillsvidare eftersom de gått i arv på ”spinnsidan” i över tvåhundra år. För 30 år sedan var de värda mycket mer, sade ägarna.


Text och foto: Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com