2007-10-10

 

Arbetsdag i Frinnaryd

 

Det arbetades även inomhus. Här får den stora samlingssalen i Frinnaryds Bygdegård en ommålning med tre strykningar i vitt för att få mera ljus istället för den tidigare bruna kulören.

Frinnaryds Samhällsförening blev för ett par år sedan banbrytare med helt nya grepp. Föreningen ordnade då sommarjobb åt många ungdomar med gräsklippning och ogräsrensning till avtalsenliga löner.
Två arbetsdagar har också genomförts vår och höst under de här åren för att snygga upp och försköna i Frinnaryds tätort då mellan 60 och 100 frinnarydsbor ställde upp och jobbade gratis varje gång.
Bland annat har man utfört nyanläggningar vid skolan och i centrum. Det största projektet var när Aneby Kommun köpte in hela området mellan den gamla och nya Åbron över Svartån. Det rörde sig om en ca 200 meter lång strandremsa, som varierar i bredd från 15 till 45 meter.
När köpet blev klart ställde samhällsföreningen och frinnarydsborna upp och anlade en vacker strandpromenad utefter ån. Kanotingplatsen har också rustats upp med bland annat nya aluminiumbryggor.
Varje år sker förhandlingar med Aneby Kommun som står för material och frinnarydsborna själva gör jobbet. Det blir också ett ekonomiskt överskott varje år som går tillbaka till frinnarydsborna.
I år betalar Samhällsföreningen bland annat målarfärgen för uppfräschningen av den stora samlingssalen i Frinnaryds Bygdegård samt installationen av en elektrisk varmvattenberedare. Tidigare har man fått elda i värmepannan under varma sommardagar för att få varmvatten till diskningen vid sammankomsterna.
Vid arbetsdagen i lördags ställde ett 40-tal frinnarydsbor upp då mera jord kördes ut till gräsmattorna i centrum. En ny trappa och en ny sandlåda kom också på plats vid skolan.
Samhällsföreningens ordförande Lars Engdahl berättar för Tranås-Posten att man nu kommit ikapp med försköningen i Frinnaryd så att det kanske räcker med en enda arbetsdag nästkommande år.
– Bor man på sådana här orter så får man ta saken i egna händer och de boende måste själva ställa upp och jobba lite då och då för det man tror på och vill ha, sade Engdahl.
Frivilligarbetarna jobbade på och trivdes i det vackra vädret. De hade mycket att prata om vid de båda fikapauserna och pyttipanna-lunchen. Den sociala samvaron är också ett viktigt inslag.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com