2006-07-26

 

Varmluftsballong landade i Frinnaryd

Bengt Gunnarsson med två passagerare kvar i ballongkorgen. De övriga åtta hade redan stigit av när TP kom till platsen.

 

Vid 22-tiden i söndags (06-07-23), landade på grund av mörker, en stor varmluftsballong med 10 passagerare på en åker i Frinnaryd.
Händelsen väckte stor uppmärksamhet i det lilla samhället och mängder av frinnarydsbor fyllde hela gatan för att beskåda nertagningen.

Det var Bengt Gunnarsson från Grenna Ballongresor, som efter att ha startat i Gränna, valde att landa i Frinnaryd på grund av mörker.
– Det här är ingen nödlandning utan ren rutin. Vi flyger så länge vi har fullgod sikt och väljer sedan ett lämpligt öppet fält med bilväg intill för att avsluta ballongresan.
– Vi har kontakt med vår följebil, som sedan kommer och plockar upp hela ekipaget när vi tagit mark och släppt ur varmluften, berättar Bengt Gunnarsson för Tranås-Posten.

Flyger bara på kvällarna
Bengt Gunnarsson berättar också att man bara flyger på kvällarna för att slippa termiken i luften. Flygvädret är också mycket viktigt. Det ska vara uppehållsväder och vindstyrkan får inte överstiga fyra sekundmeter. Man gör också en säkerhetsgenomgång inför flygningen.
Själva korgen rymmer 12 personer och är indelad så att var och en står i sitt eget lilla bås.

Ballongkorgen, med själva ballongen svävande ovanför, dras av hjälpsamma åskådare till bilsläpkärran.

Tio passagerare
– Vi kan ta tio passagerare i den här stora ballongen och vi är ett av landets äldsta ballongföretag med Luftfartsverkets tillstånd för ballongflyg med betalande passagerare. Vi flyger över stora och små orter i Småland, Blekinge, Östergötland och Västra Götaland.

Var landningen blir vet man inte
– Tiden i luften är ungefär en timma men kan bli något kortare eller längre beroende på vindriktning, hastighet samt landningsmöjligheter. Vi väljer gärna en sådan plats där vi är till minst besvär för markägaren. Efter landning hjälps vi åt med att packa och lasta ballongen på följebilen.

En timma i luften
Startplatsen bestäms någon timma innan uppstigning skall ske. Detta för att piloten skall ha tillgång till den senaste väderrapporten och kunna planera färden efter den. Tiden i luften är ca en timma. Med förberedelser och resor till och från mötesplatsen så tar det hela normalt fyra timmar.
– Varje ballongfärd är ett äventyr i sig själv, och var landningen kommer att ske vet man inte eftersom vädret är föränderligt, slutar Bengt Gunnarsson.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com