2006-11-29

 

126-årig syförening höll auktion

Under fredagskvällen förra veckan (06-11-24) höll anrika Noby kyrkliga syförening auktion i Thelegården i Hullaryd.
Samlingssalen var fullsatt och Ulf Lundberg klubbade ut fina alster på löpande band. Resultatet blev 22 620 kronor till behjärtansvärda ändamål.

Prästen Henrik Jonasson inledde med en betraktelse om Galileiska sjön och Döda Havet och därefter blev det kaffe med dopp.
Kvällens auktionist Ulf Lundberg fanns på plats och började med hemstickade strumpor i många poster. Det var osäkert in i det sista om han kunde komma eftersom han just anlände från en lång Canadaresa där han hälsat på släkt och vänner.

Samlingssalen var fullsatt och Ulf Lundberg klubbade ut fina alster på löpande band. Hemstickade sockor gick för 50 till 70 kronor paret.

Syföreningen bildades 1890
Det här är en anrik och gammal syförening. 126 år sades det. Birgit Persson i föreningen kan inte exakt verifiera åldern eftersom det inte finns några protokoll från den tiden, men tvivlar inte på uppgiften.
TP kontaktade Ann Johannesson i Tranås, som forskat i dess anor och hon berättar att den bildades omkring 1890. Det enda som finns är tre vaxduksklädda skrivböcker – den första från 1908:
– Det var några damer i Noby som bildade syföreningen, troligen inspirerade av det i världen saknade intresset för världens nödlidande, som missionärerna kom hem och berättade om.

Alltid en man som föreståndare
Föreningen fick namnet Noby Missionsförsamling men hade ingenting att göra med någon sorts missionsförsamling. Syftet var enbart att tillbringa förnöjsamma träffar med handarbete i god gemenskap och sedan sälja alstren och skicka pengarna till olika hjälporganisationer.
Det fanns ingen styrelse, men en föreståndare och kassör, som alltid var en man.
Senare kom föreningen att kalla sig Noby kyrkliga syförening och Svenska kyrkan kom med i bilden. Auktionerna skedde på den tiden i Noby skola.

Rekordåret kom 1994
I de gamla vaxduksklädda böckerna ser man att verksamhetsåret 1907 gav en behållning på 37 kronor och 47 öre.
1994 blev det ett aldrig tidigare skådat belopp på 17 255 kronor där också kaffe och lotterier gav 4 520 kronor.
I dag är det ungefär åtta damer som håller igång verksamheten i den anrika syföreningen.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Ann Johannesson i Tranås har forskat i syföreningens anor och hon berättar att den bildades omkring 1890. Det enda som finns kvar är tre vaxduksklädda skrivböcker – den första från 1908.

 

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com