2006-02-08

 

Knivslöjdare i Frinnaryd inne på tionde året

De båda cirkelledarna Jens Nilsson och Bosse Gustavsson har hållit på med detta gamla fina hantverk i många år.

 

Börjar man tillverka slidknivar tröttnar man aldrig. Man tycks inte heller bli fullärd. I skolans slöjdsal i Frinnaryd träffas elva knivslöjdare en kväll i veckan för att syssla med denna intressanta verksamhet.

Många har varit med i den här ABF-cirkeln sedan starten 1996 och är nu inne på sitt tionde år. Jens Nilsson, som varit med från början berättar att några har slutat av till exempel åldersskäl och några har tillkommit genom åren.
Nyaste cirkeldeltagaren är Lars Engdahl följd av Krister Tällgård, som nu är inne på sitt andra knivår.
Råmaterialet till en kniv ligger på cirka 200 kronor och sedan gäller det för knivslöjdaren att utveckla sin egen smak och stilkänsla, som hänger ihop med skapandet. En färdig sådan här kniv kostar ungefär tusen kronor. De flesta säljer inte sina skapelser utan lägger dem till sin egen samling och går vidare med att göra nästa kniv – ännu finare.
Själva knivbladet köps in som råämne och består av finaste kolstål. Det finns också speciella legeringar och blandningar för att få fram en extrem skärpa för till exempel slaktknivar.
Knivskaften görs av björkvred, som är en slags utväxt på björkar, samt svartek och liknande ädelträ. Jens Nilsson har gjort ett skaft av giraffben, men även buffelhorn och älghorn används.
Knivslidorna görs av läder men även i kombination med trä eller horn förekommer. När lädret skurits ut görs hål med ca 2 till 3 millimeters mellanrum för sömmen. Lädret blöts sedan och får torka och krympa fast på kniven för perfekt passning.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com

Lars Klippmark ritar här upp en mall för sin blivande knivskapelse.

Här är själva råämnet - ett knivblad av finaste kolstål.

Så här ser det ut när Lars Klippmark har putsat upp det.

Ett exempel på olika komponenter för tillverkning av en kniv: knivbladet samt masurbjörk, vulkanfiber, valnötsträ, och mässing. Lädret till själva knivslidan är norskt valkläder.