2006-07-26

 

Moped och Motorcykelmuseet har för lite besökare

Hela logen är fylld med hundratals välputsade maskiner.

Mellan Vireda och Örserum ligger Moped och Motorcykelmuseet. Det är inget hobbymuseum utan en fantastisk samling nostalgimaskiner. Eller vad sägs om 250 mopeder, 50 motorcyklar, 60 gamla cyklar och en samling båtmotorer.
Det är för få besökare där och frågan är hur länge vi får ha kvar det här utflyktsmålet i våra trakter?

53-årige Anders Arnesson bytte ut korna mot dom här nostalgimaskinerna när han blev sjuk i benen och inte kunde fortsätta som lantbrukare.
I sex år har han samlat och i fyra somrar har han visat upp allting under maj till sista september elva timmar varje dag.

1400 besökare per sommar är för lite
Det här är inget hastigt hopplock. Alla föremål är välputsade och försedda med tydliga skyltar. Det hela är snyggt arrangerat och uppställt på en stor loge.
Man slås av den nästan pedantiska ordningen och renheten när man väl kommer in. Hela logen högtyckstvättades innan Anders började inreda det stora museet, som även innehåller en cafeteria.
Problemen är istället marknadsföringen och att få de nostalgiska motorfantasternas kvinnor att också vilja besöka anläggningen.
– Som det är nu räcker intäkterna knapp till brandförsäkringen, säger Anders.
Ett annat problem är skyltningen. Till exempel ”Åsens by” har fått sätta upp skyltar nästan två mil från sin anläggning. Myndigheternas motivering är att det handlar om kultur.
– Som om inte det här vore kultur?, säger Anders.
Jag håller med. Det här är ren och fin motorkultur och de som letar sig till museet i Björkenäs går runt i timmar och minns tillbaka. Nostalgi kallas det också.

53-årige Anders Arnesson bytte ut korna mot dom här nostalgimaskinerna när han blev sjuk i benen och inte kunde fortsätta som lantbrukare.

Krånglig byråkrati
Förutom att tolka vad som är kultur så finns det fler orubbliga bestämmelser: Skyltar som står mindre än tre meter från vägen handläggs av Vägverket. Från 3 till 53 meter från väg är det Länsstyrelsen som ska bedöma det hela. Över 53 meter får man skriva vad man önskar, men svårigheten är att skyltar på det avståndet inte kan läsas av bilförare.
Länsstyrelsen har svarat Anders att det inte går att ”snitsla” med skyltar fram till museet. Men det gick ju bra med ovan nämnda Åsens by.
I dagsläget har Anders parkerat en gammal cykel med en anvisningsskylt vid infarten till museet.

Bredda utbudet
Anders Arnesson har inte råd att annonsera. Istället är museet nu med i en del turistbroschyrer och turistbilagor i en del tidningar.
Vid vårt samtal i den trevliga cafeterian blev det solklart att ska vi ha kvar den här nostalgipärlan i våra trakter så måste Anders bredda med något mer, som kan locka både kvinnor och barn också.
Har ni bra förslag? Hör av er till undertecknad.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Klicka här för flera foton och en vägbeskrivning


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com