2006-07-05

 

Rekord vid loppmarknaden i Sunhult

 

Att tippa antalet besökare är svårt, men det var folk så långt ögat kunde nå. Alla angränsande gator och vägar var på båda sidor fulla med hundratals parkerade bilar varför minst tusen personer är en låg uppskattning.

 

Vad vore en loppis utan en massa böcker. Det var en av de massa saker som såldes på den stora loppmarknaden.

 

En av de många ideellt arbetande försäljarna, Hans Söderhorn, sålde splitter nya skolbänkar.

 

 

 

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com

 

Lördagens (06-07-01) stora loppmarknad i Hembygdsparken i Sunhultsbrunn blev ett rekord. Fler besökare än någonsin och en omsättning på 59 000 kronor gav en bra slant till den kommande verksamheten i Frinnaryds Hembygdsförening.

Vackert väder och ett större utbud drog än vanligt drog mycket folk. Redan vid sjutiden på morgonen var många redan på plats.
Många kommer tidigt för att kolla in var någonstans grejorna som intresserar just dem ligger. Sedan är det bara att ställa sig att vänta. Betala den första, mest åtråvärda vid startsignalen och sedan rusa vidare till nästa.
De första 20 minuterarna brukar därför karaktäriseras av en viss rusch. Sedan blir det tid att kolla in mer prylar och köpa på sig ytterligare. Det var en ständig ström av folk som kånkade och bar prylar till sina bilar för att sedan återvända och köpa mer.


Startsignalen ljöd 08.00
Exakt klockan 08.00 blåste Kenneth Lood i hornet och det är signalen att kommersen får börja Det är heller ingen idé att försöka plocka åt sig några prylar dessförinnan och betala vid startsignalen. Det tillåts inte eftersom alla ska ha sin chans.
Att tippa antalet besökare är svårt, men det var svart med folk. Alla angränsande gator och vägar var på båda sidor fulla med hundratals parkerade bilar varför minst tusen personer är en låg uppskattning.
Krister Tällgård i hembygdsföreningen är mycket nöjd med dagen och berättar för TP att det var en glad och fin stämning men lite väl hett frampå dagen.
– Efter fyra timmar vid tolvtiden bröt vi och började packa ihop det som fanns kvar. Mycket hade hittat nya ägare, men travarna med vinterskidor stod kvar, sade Krister senare på dagen.

Från en krona och uppåt
De låga priserna gör att nästan allting går åt. Prylarna är skänkta och insamlade under ett års tid och redan denna vecka börjar man ta emot till nästa års loppis.
Det speciella med den här loppmarknaden är att även skrymmande grejor finns med. Massor av möbler, men även maskiner och verktyg.
Allt är också uppsorterat till olika stånd och försäljare. Till exempel enbart leksaker på ett ställe, mattor på ett annat och elektronik på ett.
Fina saker gick till mycket låga priser och verkliga fynd gjordes av dem som hade näsa för specialiteter. De som hade plats kunde göra fina möbelfynd – ett mycket fint skåp gick för endast 150 kronor! En gammal kyrkbänk kostade dock 800 spänn.
Det mesta låg dock kring 20 kronor, men då var det rejäla grejor eller mycket grejor t.ex. en hel säck full med leksaker för en tjuga.

Störst i norra Småland
Loppmarknaden i Sunhult har blivit en av de största och populäraste i norra Småland. Sedan starten 1973 har det gått ständigt framåt både när det gäller skänkta saker och antalet besökare och i år blev det rekord.
Årets resultat blev drygt 59 000 kronor att jämföra med 47 000 förra året. Efter avdrag för annonser, transporter och liknande blir det ungefär 40 000 kvar till Frinnaryds Hembygdsförening och deras livaktiga verksamhet.


Text och foto: Bevan Berthelsen