2006-12-06

 

Lanthandeln i Sunhult fortsätter
Tomas och Carina tog över i fredags

Tomas och Carina Fransson från Askeryd driver nu Sunhultshandlarn vidare. Parets båda barn Amanda och Robin hjälper också till i affären då och då framöver.

Kurt och Lena Lindhe, som hade lanthandeln i Sunhultsbrunn, har kämpat på i 24 år. Nu har dom gett upp, men nya och yngre krafter tog över affären i fredags.

Under våren 2004 var det nära att paret Lindhe gav upp. ICA krävde då att de skulle installera en datakassa och med en del ombyggnad skulle det ha kostat 300 000 kronor. Det såg ut som om Sunhultsbrunn skulle bli utan dagligvaruaffär.
Men skam den som ger sig. Efter en del funderande beslutade Kurt och Lena att fortsätta, men med begränsat öppethållande. Nystarten skedde i maj 2004 och sedan har de kört i egen regi helt fria från ICA-kedjan.
Nu orkade inte Lena längre på grund av sjukdom och Kurt anmälde sig förra veckan på Arbetsförmedlingen som arbetssökande.
- Det känns lite vemodigt säger Kurt. Samtidigt känns det bra att vi kunnat sälja till rätt personer.

Tomas och Carina tog över i fredags
I fredags (06-12-01) tog yngre krafter över och sunhultsborna får behålla sin affär. Det är Tomas och Carina Fransson från Askeryd som nu driver lanthandeln vidare utan några större förändringar. Det innebär också att man fortsätter med hemkörning av varor till dussinet pensionärer, varav sju bor i Frinnaryd.
Dock har en del av lagerlokalen gjorts om till en fikahörna där man också kan sitta och fylla i sina tipskuponger.
Makarna drev tidigare lantbruk i Askeryd med mjölkkor men avvecklade i februari 2004 eftersom de ansåg att denna verksamhet utvecklades åt fel håll.
Tomas har kört timmerbil hela tiden sedan stormen Gudrun och håller nu på att bygga upp en bilreparationsverkstad i Askeryd.
Carina har sedan tidigare butiksvana då hon jobbade på Bilisten i Aneby innan hon blev arbetslös.
I lördags invigdes den nygamla lanthandeln med fika och flera kunder uppvaktade med blommor i sin glädje över att butiken lever vidare.


Text och foto: Bevan Berthelsen

Samtidigt som den nygamla lanthandeln invigdes reste Sunhults Byalag den stora utegranen snett över gatan. Granen har dubbla toppar och har skänkts av familjen Andersson i Dagstorp.

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på frinnaryd.com