2006-06-21

Turisttips i Aneby kommun

Stalpets vattenfall är södra Sveriges högsta med en fallhöjd på 19 meter. Vattnet kastar sig ner i en kittelliknande urgröpning i en ravin. Ju regnigare sommar desto mer vatten störtar sig ner i ravinen, som innehåller ett rikt växt- och djurliv.
Vid vattenfallet ligger också Stalpets Café och Hantverksbod med hembakade bröd, pajer och ostkaka, som även serverar socker-, gluten- och laktosfritt.

Frinnaryd har blivit en omtyckt startplats för kanoting. Här finns nedfart för fordon med kanotsläp, grillplats och en liten övernattningsstuga. Härifrån når man hela Svartåns vattensystem och sjön Sommen.
I Frinnaryd finns också Hästeryds ängar med 15 ha gammal hagmark bevuxen med hundraåriga ekar, bok- och lärkträd. En rik och omväxlande flora. Parkeringsplats finns ett par hundra meter från området.

Pyramiden i Stjärneborg uppfördes av den excentriske Malte Liewen Stierngranat, ”mannen som gjorde vad som föll honom in” och som sades leva på förmögna kvinnor. Den sju meter höga kopparklädda pyramiden visas dagligen fram till den 27 augusti.
Här finns även ett järnvägsmuseum och ett museum med många antika föremål.

Ett banbiträde, modell 1946, i Stjärneborgs järnvägsmuseum.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com