2006-10-18

 

PRO kören firade 40-årsjubileum

Tranås PRO-kör firade i förra veckan 40-årsjubileum inför en närmast fullsatt Bergasalen.
Inte mindre än tolv körmedlemmar fick motta förtjänsttecken. Bland annat Gerhard Willén, tvåa från vänster, som varit med i 22 år.

Tranås PRO-kör firade i förra veckan 40-årsjubileum inför en närmast fullsatt Bergasalen.
Kören startade officiellt 1966 av Konstantin Lind och Ingeborg Kristiansson.

Ansvarig i PRO-kören Rita Hellgren hälsade den månghövdade publiken välkommen med att egentligen skulle Nisse Ringman ha gjort detta, men han kunde inte komma av hälsoskäl.
Sedan var det körens tur att ta vid med sköna sånginslag från 1945 och framåt. Mellan sångerna läste Stig Johansson historik från de gångna fyrtio åren.
Antalet sångare i kören har varierat genom åren men 1980 hade man sextio stycken och gav en bejublad vårkonsert i Holavedsskolan. Det fick följden att man fick fortsätta med detta sex år i rad.
Kören har också sjungit på Liseberg i Göteborg 1981 och en Fredskonsert i Karlstad 1986.
1992 deltog kören i verksamheterna då Tranås utsågs till ”Årets Musikkommun”.
Körens ledare Kerstin Alsing hade också satt ihop ett speciellt potpurri och inte mindre än tolv körmedlemmar fick motta förtjänsttecken. Bland annat Gerhard Willén som varit med i 22 år.
Mats Axfors hade fixat ljudet så att skönsången nådde fram till alla åhörarna och Rita Hellgren avslutade med följande:
– Vi vill givetvis att det här ska fortsätta men då behöver vi flera som vill sjunga med oss en gång i veckan då vi träffas och övar.
Det hela kan således sammanfattas i att kören behöver påfyllning. Så sjung inte ensam hemma i badrummet utan kom med i den fina sociala gemenskapen och gläd andra med din sång!

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

 

 

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com