2006-10-18

 

THX-doktorn Elis Sandberg. Mannen som aldrig gav upp

Göran Engström vid Elis Sandbergs byst vid järnvägsstationen i Aneby.

 

Anebybon Göran Engström, kulturredaktör på Smålands-Tidningen i Eksjö, presenterar på fredag sin nya bok THX-doktorn Elis Sandberg. Mannen som aldrig gav upp. Som utgivare står Bredestads Hembygdsförening.
THX-doktorn Elis Sandberg blev den som definitivt satte Aneby på kartan. Med sin verksamhet och sin kamp mot myndigheterna blev han ett ständigt nyhetsstoff i medierna under flera decennier.

För två år sedan gav Göran Engström ut boken ”Anders Peter Andersson – Mannen som formade Aneby samhälle”. Den dokumenterade Anebys växande municipalsamhälle fram till år 1960. Här fanns inget om THX och många hörde av sig ville ha även detta dokumenterat i en sorts fortsättning. Så fick det bli och Engström satte igång dokumentationen. Mycken fritid och åtskilliga semesterveckor gick åt till att gå igenom dels eget nyhetsmaterial, egna bilder och anteckningar och dels det material som idag finns hos Folkrörelsearkivet i Jönköping. Boken på 191 sidor blev nyss klar och släpps på måndag, men redan på fredag presenteras den i Bälaryds Bygdegård.

Expressen knäckte nyheten 1952
Elis Sandberg var redan som 17-åring intresserad av kroppens körtlar och 1933 avlade han veterinärexamen. Efter broderns död i tuberkulos 1938 började Sandberg forska om thymuskörteln vid sidan av sin ordinarie verksamhet som veterinär.
Göran Engström berättar för Tranås-Posten att det stora problemet var att Elis Sandberg inte fick fortsätta att forska i lugn och ro.
Den 26 maj 1952 knäckte tidningen Expressen nyheten och löpsedelsrubriken var ”Svensk forskare anser sig funnet NYTT MEDEL MOT KRÄFTA”. Sedan rullade det på med en massiv nyhetsbevakning i alla media under flera decennier.
Det är denna dokumentation som boken handlar om och om alla de patienter som behandlats med THX och om hur rättsväsendet jagade honom.

En av Sveriges mest kända personer
Göran Engström låter människor som var såväl positiva som negativa till THX träda fram och många patientbrev redovisas. Han har inte gjort några uppföljningar av de patienter som behandlades på Sandbergs kliniker och säger att han inte har den kunskap som behövs för att avgöra om det var THX eller skolmedicinen som ofta åstadkom miraklen.

Allt material räddades förra året
Risken fanns att Elis Sandbergs hela material skulle brännas upp. Den gamla THX-kliniken ute vid Torstorps gård, som består av flera hopmonterade baracker, med en golvyta på över 200 kvadratmeter var i ganska dåligt skick. Taket hade börjat läcka och risken var också att mössen kunde skada en del av det omfattande materialet. Ägarna ville också riva det hela så snart som möjligt.
Här fanns 150 000 patientjournaler, femton hyllmetrar pärmar, dokumentskåp med diverse innehåll och pressklipp från hela Sveriges tidningar. Det var också oerhört viktigt att allt kunde bevaras intakt till eftervärlden.
Margareta Skoglund på ABF i Aneby och undertecknad tog förra året tag i problemet om hur allt skulle kunna räddas och bevaras för eftervärlden. Göran Engström åtog sig då att ta kontakt med Bälaryds Hembygdsförening och Folkrörelsearkivet i Jönköping för att om möjligt försöka bevara allt på samma plats.
Det hela lyckades och i framtiden finns möjligheter att söka i det omfattande materialet. Patientjournalerna däremot är hemliga ytterligare några år och kommer att visas endast för forskare.
Göran Engström berättar att allt nu ligger på Industriarkivet i väntan på att det ska sorteras upp och katalogiseras.
Rent juridiskt har familjen Sandberg nu deponerat samlingarna på Folkrörelsearkivet i Jönköping.
Boken THX-doktorn Elis Sandberg. Mannen som aldrig gav upp är en oerhörd tillgång, lättläst och nostalgisk – inte minst för dem, eller anhöriga till dem ”som gick hos Sandberg”, som var det allmänna uttrycket på den tiden.

Text och foto: Bevan Berthelsen

THX-doktorn Elis Sandberg i sin bostad (Privatfoto).

 

THX-flaskan med injektionslösning skulle kylförvaras och gick inte att skicka hur som helst. Istället öppnades mottagningsfilialer i bland annat Jönköping, Mjölby och Vetlanda.

 


Läs även: THX- dokument räddas till Folkrörelsearkivet


 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på frinnaryd.com