2006-03-08

 

Spelmansstämma spred värme trots snöoväder

I lördags axlade 79-årige Åke ufo sitt dragspel och spelade med alla sina vänner i tolv timmar.

 

Det blev som vanligt många spelemän och spelekvinnor när 79-årige Åke ufo Gustafsson höll sin nittonde spelmansstämma i Tranås hembygdsgård.

I år saknades dock de ungdomar som brukar vara med och som ska föryngra det hela. Det berodde på att musikskolan råkade ha ett stort arrangemang samtidigt.
Snöoväder gjorde också att några långväga besökare uteblev, men flera hade trotsat vädret och rest både från Danmark och Göteborg.
Åke ufo kunde dock räkna in ett sextiotal besökare varav merparten var med och spelade ända till midnatt.
I år fanns också ett filmteam från en medieutbildning i Stockholm på plats. De ska nu följa Åke under ett helt år och dokumentera hans spelande. Mats-Olof Hellberg gjorde en videodokumentation för flera år sedan om Åke och det är mycket bra att flera hänger på och bevarar det hela.
Det hela började när Åke fyllde sextio och sedan har det blivit tradition. Frågan är om hembygdsgården räcker till för alla extrabesökarna nästa år när han fyller 80 år?
När jag lämnar alla de många samspelta musikanterna möts jag av en skylt på insidan av ytterdörren med texten: Vi ses igen till nästa år 2007 då det blir 20-årsjubileum lördagen den 3 mars.


En annan nyhet är att Gun Johansson, som drivit hembygdsgårdens servering i 20 år, nu ska pensionera sig i september. Hon har därmed inte missat en enda spelmansstämma och har blivit bekant med många av just dessa återkommande besökare.
Gun kommer att sakna både dessa och alla sina andra gäster, men ser fram emot september då hon får ta det lugnt. Somrarna i det varma köket är ganska jobbiga medan alla gästerna sitter ute i sommarsvalkan.


Text och foto: Bevan Berthelsen

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com