2006-08-30

 

Flyttade från New York till Frinnaryd

Dean Cox och Zandra Knutsson med dottern Amelie utanför sitt nya hem i Frinnaryd. Den ende som ännu inte hunnit vänja sig vid lantlivet i Frinnaryd är storstadskatten Mumu. Han går ogärna utanför tomtgränsen!

 

Dean Cox och Zandra Knutsson bodde i Brooklyn i storstaden New York sedan 1997. Båda jobbade på Manhattan, Dean som fotograf och bildredaktör och Zandra som grafisk designer. För drygt två år sedan köpte de sitt drömhus Fridhem ungefär en kilometer utanför Frinnaryd.

Under 2002 och 2003 jobbade Dean i Prag och då passade paret på att prova med att bo i Zandras mormor och morfars gamla sommargård. Det föll väl ut och i juli 2004 köpte de fastigheten.

Den 19 april i år besökte Dean ett gammalt barnhem utanför staden Vesnova, 20 mil söder om Minsk och tog en serie uppskakande bilder. Här en missbildad flicka bland de 160 barnen som gömts undan där för att dö.
(Copyright: Dean Cox)

Arbetar hemifrån via bredband
Båda arbetar hemifrån och från början fanns inget bredband att tillgå. I slutet av december samma år hade ADSL-utbyggnaden nått kopplingsstationen i Frinnaryd och en anslutning kunde beställas.
Vi har 2 Mb och det är fullt tillräckligt för att kunna överföra bilderna till våra kunder ute i världen.

En lugnare livsstil är värt mycket
Här är tyst och lugnt i motsats till det brusande livet i New York. Det enda vi saknar är vännerna och restaurangerna där.
Här är underbart säger Dean. Somrarna är givetvis bättre än vintern men det har sin tjusning att gå i kall knarrande snö och få se det sprakande norrskenet eller sitta vid vedbrasan i kakelugnen.
Det är också en fördel att bo så här nära central- och Östeuropa där jag har mina flesta uppdrag.
Dottern Amelie på 1 1/2 år har nog störst utbyte av livet här menar Dean. Vi hade inte kunnat ägna så stor tid åt henne i New York som vi kan göra här.

Katten Mumu följde med från Brooklyn
Den ende som ännu inte hunnit vänja sig vid lantlivet i Frinnaryd är storstadskatten Mumu. Han går ogärna utanför tomtgränsen!
Zandra berättar att när de bodde i Prag och sedan återvände till lägenheten i Brooklyn så hade Mumu flyttat in i farstun. Det var ett trevåningshus och vi hyrde i bottenvåningen. Den här ”hittekatten” tog vi hand om och på den vägen är det.

Måleri har också intresserat Zandra i många år och en del vackra skapelser hänger på väggarna i huset Fridhem. Den här gjorde hon redan 1996.

Gifte sig två gånger
Dean, uppvuxen i Alabama och Zandra, uppvuxen i Huskvarna träffades i Tampa, Florida när hon arbetade där som Aupair.
– Det fick följden att jag stannade kvar där och började utbilda mig i grafisk design. Vi bodde i Florida mellan 1993 och 1997 och flyttade sedan till New-York där vi gifte oss borgerligt. Året efter 1998 gifte vi oss kyrkligt på Visingsö, berättar hon.
Zandra har kvar sina kunder i New-York och jobbar för olika reklambyråer via bredbandsuppkopplingen i bostaden.
Måleri har också intresserat Zandra i många år och en del vackra skapelser hänger på väggarna i huset Fridhem.
Båda är inte främmande för att ställa ut sina alster någonstans här i krokarna, det vill säga i Aneby eller Tranås.
– Tanken kittlar och jag har ju många teman. Men det är dyrt med alla upptrycken av stora bilder, säger Dean.

Dean jobbar som frilans och har kvar sina stora kunder som till exempel New York Times och Eurasianet. Uppdragen har sträckt sig ända bort till Mongoliet. Bilderna säljer han också via World Picture News.Uppskakande bilder
I våras var han sex veckor i Vitryssland och dokumenterade protesterna vid presidentvalet där.
Därefter reste Dean söderut till Tjernobylområdets skadeområden, i samband med 20-årsminnet, och de olika tätorterna som evakuerats och nu står öde och obeboeliga.
Den 19 april besökte han ett gammalt barnhem utanför staden Vesnova, 20 mil söder om Minsk och tog en serie uppskakande bilder.
Här fanns 160 pojkar och flickor mellan tre och arton år med svåra missbildningar. Myndigheterna menar att det inte går att vetenskapligt bevisa något samband mellan dessa barns skador och kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Regeringen i Belarus medger dock officiellt att missbildningarna hos nyfödda barn har ökat med 250 procent.

Till internationell fotojournalistmässa
På söndag bär det iväg igen för Dean Cox. Då är det dags för den 18: e internationella fotojournalistmässan i Perpignan i Frankrike.
Under två veckor, mellan den 2 till 17 september, samlas där över tvåtusen fotografer och tusen bildredaktörer från hela världen.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 


Se mer på Zandras portfolio

Se mer på Deans portfolio

Se mer på familjens hemsida


 

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com