2006-05-10

 

Mobilisering i Frinnaryd

Ja, det var den svarta rubriken på det flygblad som delades ut i brevlådorna i Frinnaryd under förra veckan.

I uppropet stod följande:
Vi som bor i Frinnaryd måste samlas för att diskutera det som är på väg att hända med vår skola.
Som det ser ut nu så kommer skolan att läggas ned. Detta vore en stor förlust för samhället.
Skolan är en viktig del av samhället och vår framtida utveckling och därför viktigt att alla kommer på detta möte för att säga sin mening.
Bakom aktionen stod Frinnaryds Samhällsförening och mötet hölls i bygdegården i söndags eftermiddag.

Syftet med aktionen hade inte nått fram
Intresset verkade klent eftersom bara ett 30-tal frinnarydsbor slöt upp. Strålande sommarväder gjorde väl sitt, men många som inte kom, menade att de inte har några barn i skolåldern.
Syftet med aktionen hade således inte nått fram. Det handlar nämligen om landsbygdsutveckling och Frinnaryds attraktionskraft som boendeplats för unga barnfamiljer, som vill flytta ut från stadsregionerna.

En arbetsgrupp bildades
Bland dem som infann sig till mötet var intresset desto större. Det var inga problem med att få ihop en arbetsgrupp på hela nio personer.
Dessa ska nu ta tag i nedläggningshotet och försöka få hejd på denna destruktiva utveckling. Man ska ta fram konkreta motargument. Träffa ansvariga politiker i Aneby kommun och ta kontakt med andra landsbygdsskolor, som lyckats rädda sin skolas fortsatta existens.

Förskolan blir kvar
I nedläggningsplanen, som nu är på väg upp i beslutsprocessen, ska förskolan behållas. Sannolikt kommer också ett beslut att själva skolverksamheten ska ”läggas i malpåse” för att kunna återstartas ifall det kommer fler barnfamiljer till Frinnaryd. Ett ganska bakvänt resonemang! Vilken barnfamilj vill bosätta sig i Frinnaryd när skolan redan slagit igen?

Lommaryds skola ska också stängas
Utöver skolan i Frinnaryd ska skolan i Lommaryd möta samma öde, med enbart förskolan kvar, om nu ingen lyckas hindra saboteringen av landsbygdsutvecklingen i dessa två samhällen.
Lommaryds skola var nedläggningshotad för fyra år sedan, men befolkningen gjorde uppror och politikerna fick backa.
– Vi måste jobba med en helhetslösning för att kunna behålla alla landsbygdsskolorna i kommunen och här finns en rad konkreta förslag, sade ordföranden i Frinnaryds Samhällsförening, Lars Engdahl vid mötet.

Bevan Berthelsen

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com