2006-11-22

 

Mats Olof Hellbergs filmvisningar välbesökta

 

Brunnsparkskyrkan var i det närmaste fullsatt i måndags när Mats-Olof Hellberg visade två nya filmer.

Brunnsparkskyrkan var i det närmaste fullsatt i måndags när Mats-Olof Hellberg visade två nya filmer.

I den första berättade Helena Emanuelsson, från Näs i Torpa, om sin vackra trädgård som hjälp henne i sin cancersjukdom.
För tio år sedan fick hon sin cancerdiagnos och började då skriva i en dagbok. Tanken var att den skulle kunna vara till hjälp för någon annan i samma situation. Trädgården är hennes källa där hon hämtar energi och läkedom i arbetet med växterna
I år kom hennes bok Uppskovsgiven – Dagbok från en läkande trädgård ut i bokhandeln.
I hennes berättelse har Hellberg redigerat in sina mycket vackra sekvenser fån hennes harmoniska trädgård med musik av Åke ”UFO” Gustafsson.

Martin Giertz om Torpa prästgård
I den andra filmen berättade Martin Giertz, född 1942, om sin barndoms paradis Torpa prästgård där han växte upp.
När han var i 30-årsåldern och boende på annan ort fick han genom en vän tipset att Torpa prästgård var till salu. Det fanns flera spekulanter, men efter ett halvår hade han köpekontraktet i sin hand och kunde sedan återvända till sin barndoms paradis.
Martin Giertz arbetar nu med att renovera och återskapa den tidigare förstörda prästgårdskulturen.
Det är något visst med Torpa och viljan att återskapa. Tillsammans med hembygdsföreningen ska man försöka hindra att nya hus byggs som kan skämma den gamla miljön i Torpa by.

Nya filmer om ett år
På måndag blir det sista filmförevisningen. Då handlar det om hur man i Tranås firade Norges nationaldag den 17 maj i Hembygdsparken. Fler och fler norrmän har ju bosatt sig på Stoeryd och i år var det första gången man firade stort med bland annat Frälsningsarméns musikkår.
Samma kväll visas en film från Botorps säteri där Johan Rösiö berättar.
Mats-Olof Hellberg har flera nya filmprojekt på gång men sannolikt får vi vänta till nästa höst då det åter blir en ny visningsserie på minst fyra måndagskvällar.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com