2006-12-13

 

Lucia och tomtemor i Frinnaryds Bygdegård

 

Ett ungt luciatåg från skolan i Sunhultsbrunn, med lucian Sofie Nilsson i täten, roade vid fredagsfikat i Frinnaryds Bygdegård.

Vid fredagsfikat i Frinnaryds Bygdegård förra veckan (06-08-12) kunde ett 30-tal besökare avnjuta ett annorlunda julspel med såväl en högst levande julkrubba, Lucia och en tomtemor som berättade.

Först upp på scenen var ”Tomtemor” som berättade om hur tomtelivet är i verkligheten. Bakom maskeringen dolde sig Ingegerd Eriksson från Sjöafall.
Ett mycket ungt luciatåg från skolan i Sunhult, med Sofie Nilsson som Lucia, skred sedan in med levande ljus och anslöt sig till tomtemor.

Först upp på scenen var ”Tomtemor” som berättade om hur tomtelivet är i verkligheten. Bakom maskeringen dolde sig Ingegerd Eriksson från Sjöafall.

Det blev en ganska livad föreställning där två kossor låg och sov och åsnan som kunde vifta på öronen. Hemmagjorda i tyg och uppstoppade förståss. En halmfylld gammal vagga och en docka, som Jesusbarnet, fulländade den här annorlunda miljön från stallet i Betlehem.
Tomtemor berättade för barnen och åhörarna om tomtelivet och om hur de bor under jorden.
De är skygga och lider ingen brist på pengar. Tomtarna är vegetarianer och äter absolut inte skinka eller grisar. Men julgröt går bra, berättade tomtemor.

Frinnaryds julgran kom på plats
Dan efter restes den stora granen på Frinnaryds torg. Sahällsföreningen fick god hjälp av Henrik Göransson och Martin Johansson, som hämtade ut granen ur skogen och satte den på plats.

Under lördagen kom också Frinnaryds julgran på plats. I förgrunden ses statyn av bygdefotografen Oskar Jarén.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com