2006-06-14

 

Frinnarydspensionärer bjöds på fin Sommenkryssning

57 frinnarydspensionärer embarkerade S/S Boxholm II vid Hätte ångbåtsbrygga för en fyra timmars trivsam utfärd.

 

I torsdags (06-06-08) bjöd Frinnaryds Samhällsförening 57 pensionärer på en ståtlig utfärd på sjön Sommen.
Ångfartyget S/S Boxholm II hade chartrats under fyra timmar och sommarvädret var det bästa tänkbara.

Bakgrunden till det hela är att samhällsföreningen varje år förhandlar ekonomiskt med bland annat Aneby kommun och Vägverket för bland annat skötseln av grönytorna i tätorten.
De pengar som blir över går tillbaka till Frinnarydsborna i form av trivselinsatser. Förra året fick till exempel alla barn och ungdomar i Frinnaryd en gratisutflykt till ett äventyrsbad i Örebro.
Vinsten går således tillbaka till Frinnarydsborna och nu var det pensionärernas tur att få ta del av pengarna.
I det här fallet rörde det sig om ungefär 34 000 kronor och då ingick buss, Boxholm II i fyra timmar och en fin måltid ute på Torpön

Frinnarydspensionären Stig Säll blickar igenkännande ut över sjön Sommens klara vatten. Kanske tänker han på de stora mängder fisk han krokat upp här genom åren?

Allsångshäftena plockades fram och stämningen steg ytterligare.

 

Klicka här för mer om S/S Boxholm II

Läs även om ångfartyget s/s Carl Johan registrerat 1874

 

.Klockan 16 körde bussen fram till ångbåtsbryggan ute vid Hätte för vidare färd till restaurangen vid färjeläget på Torpön där det vankades god mat och efterföljande fika.
Efter att ha tittat på bland annat sötvattensakvariet på Novum bar det iväg på en lång Sommenkryssning ända bortåt Norra Vi-fjärden och tillbaka till Tranås hamn där bussen väntade vid 20-tiden.
Under färden underhöll Fredrik Starkenberg, Karl-Åke Sundahl och Lennart Johansson med gamla sköna låtar – många med vattenanknytning som ”Dans på Brännö brygga”, ”En sjöman älskar havets våg” och ”Havsörnsvalsen”.
Allsångshäftena plockades fram och stämningen steg ytterligare. När Fredrik Starkenberg påannonserade ”Calle Schewens vals” menade han att det finns inget mer svenskt än den och att den borde vara vår nationalsång.
Skepparen Håkan Liif berättade mellan låtarna om de många intressanta platser som passerades och maskinisten Sven-Olof Sjöberg, som varit verksam 46 år ombord, berättade om fartygets maskineri, medan andremaskinisten Erik Persson höll ångan uppe nere i maskinrummet.
Boxholm II, som idag är 202 år gammal, är inte bara Sommens drottning utan även en pärla bland andra ångbåtar i Sverige – hon är nämligen en av de få ångbåtar som fortfarande eldas med ved.
Under färd går det åt en halv kubikmeter ved i timman och under en sommarsäsong gör man av med ungefär 275 kbm.
Det svaga ljudet från ångmaskinen och själva stämningen gör att många får smak på den här typen av rekreation och vill återuppleva det så ofta tillfälle ges.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com