2006-06-28

 

Välkommet bidrag till konstrakan

 

Ett välkommet bidrag till årets upplaga av Konstrakan är att Sparbanksstiftelsen Alfa i samråd med FöreningsSparbanken i Tranås har beslutat att anslå en summa på 25 000 till evenemanget.

Kulturchef Lasse Dahlstrand är mycket tacksam för bidraget och berättar att pengarna mestadels kommer att användas till marknadsföring av Konstrakan.

Det här är fjärde året i rad som den populära Konstrakan arrangeras i Tranås då hela Sorgatan förvandlas till en konstutställning i jätteformat.Bakom arrangemanget står Svensk Handel, Tranåsbygdens konstförening och Kulturförvaltningen.

Anders Linhard, kontorschef på FöreningsSparbanken i Tranås, säger att de vill vara med och stödja sådana här evenemang i den mån de kan. -Det är roligt att vi kan vara med och sponsra kulturen och liknande aktiviteter som ofta har svårt att få stöd. Det som gynnar Tranås kommun gynnar också oss i förlängningen.

TP-medarbetaren Bevan Berthelsen har denna blyertsskiss från Herman Norrmans Paristid. Bevans mor Greta växte upp under fattiga förhållanden och när hon gick på läroverket i Tranås fick hon gå och äta varje dag hos Herman Norrmans änka Sigrid. Under den här tiden fick hon detta verk som gåva.

En annan av Konstrakans hvudsponsorer är reklamföretaget Byrån. De står bland annat för att trycka upp en broschyr i samband med den Herman Norrman-utställning i Stadshuset som inviger Konstrakan fredagen den 25 augusti.
- Vi gillar det här med kultursponsring och tycker att det här är ett viktigt evenemang, säger Lotta Fischerström, Byrån.

Tranåskonstnären Herman Norrman är huvudperson i årets Konstraka. Här omges han av Ulla Fälth, Lasse Dahl strand, Lotta Fischerström, Anders Linhard och Ylva Hoflund. (Foto: Ann-Christin Antonsson)

40-tal objekt
Konstrakan äger rum den 25-26 augusti och inleds på fredagen med Herman Norrman-utställningen i Stadshushallen till minnne av att det var 100 år sedan den begåvade tranåskonstnären gick bort. Det är Tranåsbygdens Konstförening som står för allt det praktiska vad det gäller minnnesutställningen och Ulla Fälth berättar att man kommer att visa ett 40-tal objekt av konstnären och att utställningen pågår i två veckor.
- Konstverken kommer från Valdemars udde, kommunens samlingar och även från privatpersoner. Hans-Henrik Brummer, överintendent på Valdemars udde inviger utställningen och han kommer också senare samma dag att hålla en föreläsning på Royalbiografen med namnet “Mina muséer”. Efter föreläsningen följer en paneldebatt om “Den lilla konstnärens situation”.

Till lördagens stora utomhus-konstutställning, som löper utmed hela Storgatan, är hittills ett80-tal konstnärer anmälda.
- Och det ramlar in nya anmälningar hela tiden. Vi räknar med att cirka 140 konstnärer ska få plats, säger Lasse Dahlstrand som tillägger att Konstrakan växer sig större från år till år.


ANN-CHRISTIN
ANTONSSON


Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com