2006-08-02

 

Över tusen besökte hembygdsfesten på Bordsjö

Det blev en succé med ungefär tusen besökare som njöt i det varma sommarvädret.

 

Greve Carl Bonde tog initiativet till en gemensam hembygdsfest på Bordsjö säteri.

Vid gudstjänsten framträdde Askeryds kyrkokör med många sköna sånger.

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com

I söndags (06-07-30) hölls en stor hembygdsfest i Bordsjö hos greve Carl Bonde, som bjudit in hembygdsföreningarna i Aneby socken att hålla en gemensam sådan.
Det blev en stor succé med ungefär tusen besökare som njöt i det varma sommarvädret.

Det hela började klockan 13 med en friluftsgudstjänst ledd av Ylva Ekelund. Här framrädde också Askeryds kyrkokör med många sköna sånger. Dagens kollekt, som samlades in bland de många åhörarna gick till en ny ljudanläggning i Askeryds kyrka.

Allt tog slut
Efter gudstjänsten var det dags för en fikapaus som blev ganska lång. Trion ”Gubbröra” med Fredrik Starkenberg, Karl-Åke Sundahl och Lennart Johansson spelade medan den enorma kön till serveringen långsamt ringlade framåt.
Efter ett tag tog fikabrödet slut – man hade bakat till 300. Resten fick klara sig på enbart kaffe eller bara vatten. Även korvförsäljning tog slut.
Över 400 bilar fick stå gratisparkerade ute på gärdena och räknar man med tre personer i varje så hamnar man långt över tusen besökare. Många passade också på att cykla dit i det fina sommarvädret. De sex arrangerande hembygdsföreningarna visade också mycket fakta från sina egna socknar i en utomhusutställning.

Mer lättjobbat i fortsättningen
Under den långa fikapausen fick besökarna vandra runt utomhus på det vackra säteriet och beskåda allt vackert. Blomprakten och den stora köksträdgården med alla grönsaker och bär lockade många intresserade.
Därefter berättade greve Carl Bonde om sin släkt, fideikommissen och säteriets anor långt tillbaka i tiden.
Bakom arrangemanget står hembygdsföreningarna i Askeryd, Bredestad, Bälaryd, Frinnaryd, Lommaryd och Marbäck.
Göran Sigfridsson, ordförande i Föreningen Hembygden Lommaryd, berättar för Tranås-Posten att man fick en inbjudan från Carl Bonde om att arrangera en gemensam hembygdsfest här.
– Det är toppen eftersom det är ganska jobbigt för de olika föreningarna att själva arrangera olika hembygdsfester på åtta olika platser inom Aneby kommun.
– Sannolikt kommer vi att fortsätta med den här typen av större publikdragande arrangemang nästa sommar. Inget är bestämt, men vi ska göra en utvärdering och ta ett beslut i höst.

Text och foto: Bevan Berthelsen