2006-10-11

 

Gammaldags torgdag i Hullaryd

 

Smeden Carl Johansson fanns på plats och visade sina kunskaper. Han har också försett sin portabla ässja med en halv dammsugare som blåser in luft så att han slipper trampa!

Samhällsföreningens Gertrud Nygren, i tidstypisk klädsel, var mycket nöjd med torgdagen och att så många kom trots regnstänken.

Samhällsföreningens Fredrik Brehmer jobbade som korvgubbe och servade flinkt hungriga torgbesökare.

I lördags (06-10-07) var det dags för den populära och årligen återkommande gammaldags torgdagen i Hullaryd. Att den kallas gammaldags beror på att samhällsföreningen för tio år sedan återväckte minnet av att Hullaryds torg på 1800-talet var häradets största torg.


På den tiden var det torgdag varje måndag med bland annat slaktdjur, hudar och smör. Noteringar finns kvar om att man vissa torgdagar sålde tio ton kött och två ton smör och att uppköpare kom ända från Danmark.
Trots regnstänk blev det som tidigare år ungefär 400 besökare som handlade av tillresta knallar träffade gamla vänner eller tog en fika i den gamla brandstationen. Lommaryds spelmanslag fanns också med och underhöll besökarna.
Smeden Carl Johansson fanns på plats och visade sina kunskaper. Han har också försett sin portabla ässja med en halv dammsugare som blåser in luft så att han slipper trampa!
Utöver knallarna fanns lokala handlare och ett par skolklasser som sålde bland annat hembakat bröd för att finansiera sina skolresor. Här fanns även Lövstadsskolan, en friskola från Tranås, på plats bredvid samhällsföreningens stora stånd med potatis och rotfrukter från trakten.
Samhällsföreningens Gertrud Nygren var mycket nöjd med torgdagen och att så många kom trots regnstänken. Även försäljarna var mycket nöjda och lovade återkomma nästa år.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 


Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com