06-01-18

 

Frinnaryds Samhällsförening drar in stora pengar

 

Lars Engdahl gick igenom det gångna årets stora satsningar i tätorten och han förklarar de nya greppen så här:
- Bor man på sådana här orter så får man ta saken i egna händer och de boende måste själva ställa upp och jobba lite då och då för det man tror på och vill ha.

I lördags eftermiddag höll Frinnaryds Samhällsförening ett informations och diskussionsmöte i Bygdegården.
Dels var det en omfattande information om de arbeten som utförts under förra året och dels en prognos av vad som ska göras i år.
Samhällsföreningens ordförande Lars Engdahl tippade att föreningens fakturerade kostnader för utförda arbeten under 2006 kommer att hamna på ungefär 180.000 kronor. Allt överskott ska tillföras frinnarydsborna på olika sätt.

Lars Engdahl gick igenom det gångna årets stora satsningar i tätorten. Efter förhandlingar med Aneby Kommun har man nu satt igång ett stort projekt med att förbättra och försköna i Frinnaryd. Kommunen står för materialet och Frinnarydsborna själva gör jobbet.
Han förklarar de nya greppen så här:
- Bor man på sådana här orter så får man ta saken i egna händer och de boende måste själva ställa upp och jobba lite då och då för det man tror på och vill ha.

Feriejobb åt ungdomarna fortsätter
Samhällsföreningen tog tag i problemet att skaffa sommarjobb till Frinnarydsungdomar – och lyckades!
Tre av styrelseledamöterna ställde också upp som oavlönade arbetsledare eftersom ungdomarna inte får jobba ensamma med de olika maskinerna som används.
11 ungdomar mellan 13 till 17 år arbetade, uppdelade i tre grupper. Lönen var för en 13-åring är 65 kronor i timmen. Har man fyllt 15 blir det 75 och över 17 år är timlönen 90 kronor. Därutöver betalas också semesterersättning.
Gräsklippningen fortsätter i år med feriearbetande ungdomar. Någon tyckte att de hade väl mycket betalt, men fick beskedet att de får slita hårt och är väl värda denna timpenning.


En annan åhörare ville veta om ungdomarna var försäkrade mot olycksfall. Kassören Stefan Orre kunde meddela att man har en särskild olycksfallsförsäkring för dessa ungdomar.
Föreningen har också gjort omplanteringar och uppsnyggning vid järnvägsviadukten åt Vägverket. Bara detta fakturerades med 27.000 kronor.
Pengaöverskottet har gått till en gratisresa till äventyrsbadet utanför Örebro för Frinnaryds ungdomar. Arrangemanget genomfördes tillsammans med Frinnaryds Idrottsförening.

Nu rullar det vidare
Det hela började med gräsklippningen och sedan kom den stora uppsnyggningasdagen den 1 oktober då över femtio frinnarydsbor ställde upp och jobbade gratis en hel lördag.
Under hösten fortsatte ett fåtal ur styrelsen med anläggandet av en ny strandpromenad utefter Svartån, men i längden håller det inte att så få jobbar.
Lördagen den 22 april blir därför en ny arbetsdag då man hoppas att många frinnarydsbor ställer upp. Då ska grillplatsen, strandpromenaden och hela platsen där förvandlas till en vacker rekreationspark.
Det måste också bli klart då eftersom det helgen efteråt ska firas Valborgsmässoafton både där och vid idrottsplatsen.
Det är således mycket arbete som väntar och mycket pengar som kan strömma in till gagn för frinnarydsborna. Till sommaren tänker Frinnaryds Samhällsförening bjuda alla pensionärer på en Sommenkryssning med mat. Dä ska va gott att leva i Frinnaryd, eller som Lars Engdahl avrundade:
– En ort att vara stolt över! En är en, men många tillsammans är gemenskap.

Text och foto: Bevan Berthelsen

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com