2006-04-26

 

100 Frinnarydsbor jobbade gratis

Augusta Hermelin och Gunborg Ragvald krattade under häckarna vid torget.

 

Drygt hundra Frinnarydsbor ställde i lördags 06-04-22) upp för att jobba gratis hela dagen i tätorten. Det gällde fortsatt uppsnyggning och förbättringsarbeten.
I oktober förra året ställde femtio upp och nu blev det dubbelt så många.

Det är Frinnaryds Samhällsförening som tagit det här nya greppet för att skapa ett vackert och trivsamt Frinnaryd. Folk får träffa varandra samtidigt som de medverkar till något mycket positivt för Frinnaryd.
Belöningen är den sociala samvaron, en stadig lunch och två fikapauser med ost- och skinkmackor. Det hela avrundades med ett ”After Work” i Bygdegården mellan klockan 19 och midnatt.

Vinsten går till Frinnarydsborna
Grunden till det hela är att samhällsföreningen varje år förhandlar ekonomiskt med bland annat Aneby kommun och Vägverket.
De pengar som blir över går tillbaka till Frinnarydsborna i form av trivselinsatser. Förra året fick till exempel alla barn och ungdomar i Frinnaryd en gratisutflykt till ett äventyrsbad i Örebro.
I juni är det pensionärernas tur. Då har samhällsföreningen bokat in en resa med anrika Boxholm II till Torpön där man äter och sedan går ångbåtsfärden tillbaka till Tranås hamn där bussar väntar för hemfärden till Frinnaryd.

Feriejobb även i år
Frinnaryds Samhällsförening väckte stor uppmärksamhet när man förra sommaren tog tag i problemet att ordna riktiga feriejobb åt skollediga ungdomar.
Det blir det i år också och betalningen är marknadsmässig. Har man fyllt 15 år är lönen 75 kronor i timman och en 17-åring tjänar 90 kronor.
Hela projektet med gräsklippning och ogräsrensning handlar om 109 000 kronor. Föreningens vuxna arbetsledare ställer upp gratis.

Valborgsmässofirandet
På söndag arrangerar samhällsföreningen valborgsmässofirandet. Själva bålet är resultatet av allt röjnings- och gallringsarbete under arbetsdagen. Man satsar stort på olika aktiviteter bland annat yxkastning, klätternät, pricka ballonger med blåsrör m.m.
Här riktar man sig också till besökare från angränsande tätorter för att också visa upp sitt fina Frinnaryd och på sikt få fler att bosätta sig där.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Nicklas Ericson och Björn Wennberg räfsade vid idrottsplatsen.

 

Ola Löfgren travade ris till valborgsmässobålet, som blev större och större alltefter som dagen gick.

 

 

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com

 


Klicka här för ett speciellt fotogalleri från den stora arbetsdagen