2006-02-08

 

Eije Fasth igång med ett nytt bildprojekt

 

Eije Fasth fortsätter att dokumentera Tranås från förr. Han har nu börjat med ett sjätte projekt som ska visa alla husen längs Storgatan och hur de såg ut då.
Bildprogrammet börjar i södra änden och fortsätter sedan norrut. Det hela beräknas vara klart för visning om ungefär ett år.

Eije Fasth började för över två år sedan med att göra ett speciellt visningsprogram om Tranåsutställningen 1930.Det är 45 minuter långt och gjort i datorprogrammet PowerPoint.
Själva idén om att dokumentera detta för Tranås så stora evenemang kom genom den släktforskning han deltog i. Där berättade Ivar Adolfsson i Galtås om hur han som nioåring upplevde Tranåsutställningen.
Jag fick reda på att det fanns ett fotoarkiv på Eriksbergsmuseet och sedan började jag att samla dokumentation. Jag har suttit i Tranås-Postens tidningsarkiv och läst i de gamla tidningsläggen om Tranåsutställningen och samma genomgång hos Tranås Tidning. En del uppgifter har också kommit från privatpersoner, berättar Eije Fasth.

Ytterligare fyra bildprogram
Det här blev så populärt att Eije Fasth fortsatte med att sammanställa fotosamlingar från hur det såg ut och vad som hände förr i Tranås.
Idag har han ytterligare fyra bildprogram klara. Det är En resa genom Svartån, En bildinventering om storbränderna i Tranås, Stadshotellet med kvarteren innan rivningen och bygget av hotellet. Den senare serien kompletteras just nu med interiörbilder och om när man gick husesyn inför invigningen. Även de tidigare bildserierna kompletteras efterhand när mer bilder dyker upp.
Det senaste bildprogrammet handlar om Frälsningsarmén i Tranås under 110 år.

Eije Fasth har nu börjat med sin sjätte bildserie. Den ska handla om alla de gamla husen som fanns utefter Storgatan.

Husen utefter Storgatan
Det här nya projektet startade med att Mats-Olof Hellberg bad mig att dokumentera alla husen utefter Storgatan och han lånar också ut fotografier till mig, berättar Eije Fasth och fortsätter:
– Det här med Storgatan i Tranås har jag gått och funderat på länge. Jag har också fått tag i fotografier om hur bland annat affärsinnehavarna bodde. Oftast bodde de i samma fastighet som affären eller i våningen ovanför. Här har jag fått låna ett fotoalbum från sekelskiftet.
Jag har också fått tag i bilder om hur det såg ut inomhus i Sven Hettemarks barndomshem.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Denna sida ingår i sajten www.frinnaryd.com