2006-12-20

 

Delikat cirkelavslutning i Frinnaryd

 

I torsdags (06-12-14) hölls gemensam avslutning för två studiecirklar i Frinnaryds Bygdegård. Vad sägs om pepparkaka fylld med ädelost och färskost och glögg. Följt av kalkonfilé med klyftpotatis och champinjon/bearnaisesås. Ris á la Malta och kaffe.

Slutklämmen blev att cirkelledare ett, Kurt Lindkvist, avtackade cirkelledare nummer två, Krister Tällgård med blommor, som tack för en utsökt meny.

Nej, det var inga matlagningscirklar som hade avslutning. Det var den ene av de båda cirkelledarna, Krister Tällgård, som komponerat den delikata avslutningsmåltiden till allas förtjusning. Slutklämmen blev att cirkelledare ett, Kurt Lindkvist, avtackade cirkelledare två, Krister Tällgård med blommor.

De båda studiecirklarna med totalt ett 20-tal deltagare läser gamla nedtecknade minnen om Frinnaryd förr. Det har handlat om folkliga seder och bruk, om självhushållets tid då seklet var ungt, om att gå i Frinnaryds skola förr. Det har också handlat om gamla färdvägar där många sträckningar blivit övergivna och glömda.
Materialet kommer främst från Frinnaryds Hembygdsförening och deras tidskrift ”Sockenbladet” där mycket finns att hämta för den vetgirige.

Bland cirkeldeltagarna sträcker sig åldern från 95 år och ner till 62 för den yngsta. Särskilt de äldre har mycket att berätta.
Vardera cirkeln har haft tio sammankomster. Man har hållit på i flera år och i mitten på januari kör man igång igen.
– Den sociala samvaron och att få träffas varannan vecka är det viktigaste. Att få veta mera om livet förr i Frinnaryd är också värdefullt, säger Mayvor Blom.

Text och foto: Bevan Berthelsen

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com