2006-10-18

 

Cannabis odlas i Nobynäs

Lantbrukarparet Per och Annette Källner, biologiska odlare på Nobynäs Gård odlar Canabis Sativa av den mildare sorten. Den kallas även för industrihampa.

 

Flera som kört förbi Nobynäs mellan Aneby och Frinnaryd har saktat ner på farten för att titta på de stora fälten med en okänd växt. Vid ett närmare studium visar det sig vara Canabis Sativa – en populär växt i vissa missbrukarkretsar.


I det här fallet rör det sig dock om så kallad industrihampa som bara innehåller högst en tredjedels procent av den narkotiska substansen THC. För att kunna berusa sig måste man ha cannabisplantor som innehåller minst trettio procent THC.

Det är lantbrukarparet Per och Annette Källner, biologiska odlare på Nobynäs Gård, som för andra året i rad odlar Canabis Sativa av den här mildare sorten. Per berättar för Tranås-Postens utsände att man provodlade förra året och då gick det så bra att de fortsatte.
– Vi odlar den för de oljerika fröna och det här är den mest fullkomliga foderväxten med hög proteinhalt och nyttiga aminosyror. Den innehåller också de nyttiga Omega 3 och Omega 6.

"Inte narkotikan som är problemet"
Tidigare odlade en lantbrukare i Halland samma sorts hampa men det slutade med polisingripande och hela skörden beslagtogs.
– Det är inte narkotikan som är problemet utan det är oljeindustrin som är emot och försöker hindra odlandet eftersom de ser det som ett hot. Det är helt tillåtet, enligt EU: s lagar att odla industrihampa för oljeutvinning, berättar Per.
Just nu måste hampaodlingen tröskas omgående eftersom mängder av bergfinkar har samlats vid odlingarna och äter hampafrön så att de knappt orkar flyga.
– Men de måste ju också få sin del, säger Annette!

Självförsörjande på foder
Paret Källner har 170 köttdjur på gården. Det är amkor, som föder en kalv om året och där kalven får dia sin mor. Sommartid lever de på gräs och vintertid hö och kraftfoder, där hampfröna kommer in i bilden. Utöver dessa finns också några får som håller markerna öppna.

Ekologisk odling
Per och Annette har odlat ekologiskt i tio år och har under de senaste åren blivit i stort sett självförsörjande på råvaror till gården. Det som återstår är drivmedel till traktorer och maskiner, men där finns också en lösning. -Just nu har vi inlett en försöksverksamhet med raps där rapsoljan ska ersätta dieseloljan som drivmedel och då blir vi i stort sett självförsörjande, berättar Per.
Han menar också att det är mycket viktigt att testa sådant här så att en beredskap finns inför en eventuell avspärrning.

Odlar också Spelt
På Nobynäs Gård odlas också Spelt. Det är ett av de allra tidigaste stråsädesslagen och började odlas för ca 5000 år sedan, och det har inte förändrats mycket under de tusentals år som gått. Kärnan hos spelt omges av ett kraftigt skal som skyddar mot miljögifter och sjukdomsangrepp under växtperioden och lagringen.
Glutenkvaliteten är annorlunda så till vida att gluten i spelt består av en högre andel vattenlösliga proteiner, vilket gör spelt mer lättsmält. Proteinhalten är betydligt högre i spelt. Proteinet innehåller också åtta essentiella aminosyror.
Mjölet ger en fyllig arom med en aning nötsmak och kan ersätta vete i alla bakverk och Josef Schilling på Bageri BakElit i Hullaryd ska börja provbaka med speltmjölet i vinter.

Text och foto: Bevan Berthelsen


Canabis Sativa. Det är inte narkotikan som är problemet utan det är oljeindustrin som är emot och försöker hindra odlandet eftersom de ser det som ett hot.

 

 

Speltmtjölet ger en fyllig arom med en aning nötsmak och kan ersätta vete i alla bakverk och Josef Schilling på Bageri BakElit i Hullaryd ska börja provbaka med speltmjölet i vinter.

  

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com