2006-12-06

 

Trött på lussekatter och lussebullar…
BAKA LUSSESNOKAR

Tranås-Postens Bevan Berthelsen har bakat lussesnokar sedan 35 år tillbaka. Barnbarnen tycker det är festligt och tar med några och visar upp dem på dagis och i skolan och alla blir imponerade och överraskade.

Har du tröttnat på de traditionella lussekatterna som just nu finns överallt? Ta och baka lussesnokar istället och imponera på barn och barnbarn.

Själv har jag nu bakat lussesnokar sedan 35 år tillbaka. Barnbarnen tycker det är festligt och tar med några och visar upp dem på dagis och i skolan och alla blir imponerade och överraskade.
Degen är den traditionella med saffran, men här med tillsats av Kesella så att de inte blir så torra.

Till degen använder du följande ingredienser:
1 g saffran
1 dl socker
½ tsk salt
50 g jäst
Ca 1,5 liter vetemjöl (gärna Vetemjöl Special)
100 g smör
5 dl mjölk
Ca 250 gram Kesella
Russin till ögonen
1 vispat ägg till pensling

Så här gör du
Stöt saffran riktigt fint med en sockerbit i en mortel. Häll sedan i lite av mjölken i morteln och rör om ordentligt.
Smält smöret i en kastrull och häll i resten av mjölken och värm till 37°C, så att det blir fingervarmt. Blanda sedan det lösta saffranet i detta degspad.
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kesellan samt salt och socker och blanda ordentligt.
Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt i ungefär 30 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.

Korta eller långa snokar
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela degen och forma dem till flera längder. Dela varje längd i lagom bitar, beroende på hur långa lussesnokar du vill ha. Rulla dem till ca 30 - 40 cm långa smala längder och forma ett litet huvud i ena änden.
Lägg försiktigt lussesnokarna på plåtar, helst med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30-40 minuter eller tills de fått dubbel tjocklek.
Tryck ner russin som ögon ordentligt så att de inte faller bort och pensla med uppvispat ägg innan de ska in i ugnen.
Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter eller tills de fått rätta färgen.
Låt svalna på galler under bakduk.
Eftersom du tillsatt Kesella krävs mindre fett och de håller sig saftiga längre.

Flera varianter
Eftersom saffransbröd är traditionellt för december och juletiden kan man kosta på sig att även använda det som matbröd. Då kan du ta till en ytterligare variant:
Spritsa ut ett sicksackmönster med en kaviartub längs ryggen på en lussesnok och vips har du en lussehuggorm. Smakar förträffligt!


Text och foto: Bevan Berthelsen

Ett annorlunda lussebak...

TP:s Bevan Berthelsen bjuder i dag på ett alternativ inför julbaket. Varför inte passa på att baka lussesnokar? SIDAN 14


FAKTA
Saffran består av de torkade pistillerna på en blomma som är släkt med krokus Varje saffransblomma plockas för hand och torkas. Blomman innehåller tre pistillmärken och det går åt en halv miljon sådana här små pistillmärken för att få ihop till ett kilogram saffran.
Därför är saffran mycket dyrt och man köper det i små påsar som innehåller ett gram. Man vågar inte ha det ute i affärshyllorna utan det säljs i kassan.


 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com