2006-09-27

 

Undersköterska i Frinnaryd blev delägare i Brasilienhotell

Hotellet heter Pousada Wiktoria och det portugisiska ordet Pousada kan närmast översättas till gästgiveri eller värdshus. (Privatfoto)

 

Berit Fahst Agrér i Frinnaryd har blivit delägare i ett 18-rumshotell på ön Itaparcia i staden Salvador i Bahia, Brasilien.

Berit Fahst Agrér i Frinnaryd har blivit delägare i ett 18-rumshotell på ön Itaparcia i staden Salvador i Bahia, Brasilien.
Det hela började med att hon själv, maken Gert och väninnan Lill Larsson från Frinnaryd reste iväg till förre exmakens hotell i delstaten Bahia för två veckors badsemester i november förra året.

Det blev en fantastisk upplevelse berättar Berit för Tranås-posten.
– Hotellet ligger bara 50 meter från Atlantstranden och man ser vågorna bryta mot korallrevet och här finns underbara stränder med delfiner i havet. En och annan val kan ses då och då. I bakgrunden ser man staden Salvadors ”skyline” och temperaturen ligger på cirka 30 grader året om eftersom Bahia ligger på ekvatorn. Säsongen för nordbor, som vill tillbringa några vinterveckor i tropiskt, klimat sträcker sig från september till mars.

Berit Fahst Agrér med väninnan Lill Larsson t.v. från Frinnaryd på en av de fina badstränderna (Privatfoto)

Två stora mangoträd
– Hotellet är nu nyrenoverat och den nya restaurangen är klar nu till årsskiftet. Alla rummen har utrustats med WC och dusch med varmvatten. Namnet är Pousada Wiktoria och det portugisiska ordet Pousada kan närmast översättas till gästgiveri eller värdshus.
– I Pousadans trädgård växer två stora mangoträd som skänker frukt och ger skugga och lugn. Där finns också palmer och andra fruktträd som ger en lummig och sval känsla, säger Berit.

Världens största karneval
– Här finns också världens största karneval, större än den i Rio de Janeiro, fortsätter Berit. Karnevalen lockar över en miljon utifrån kommande besökare varje år och man räknar med att ungefär två miljoner människor är ute och dansar på gatorna samtidigt. Den pågår i en hel vecka i februari eller mars, beroende på år.
– Salvador, som var Brasiliens första huvudstad fram till 1760-talet har en enastående historia för kulturälskare. Stadens gamla kärna ”Pelourinho” ingår i Unescos världsarvslista och man känner historiens vingslag när man promenerar genom gränderna.
Stan är också känd för alla sina konstnärer och för sina konsthantverkare.

Ett familjeföretag
– Det var en fantastisk upplevelse när vi var där och när jag fick erbjudandet att gå in som en sjättedels delägare var det bara att acceptera. I januari åker jag ner för att jobba där i fem veckor.
Så du tänker, som undersköterska engagera dig i hotellbranschen?
– Jag blev undersköterska 1999, men har tidigare jobbat i restaurangbranschen. Bland annat drev vi Hotell Solhem på Gotland i 20 år och Hotell Wiktoria i Nyköping.
– Pousada Wiktoria är ett familjeföretag där familjen Samuelsson har en genuin hotell- och restaurangbakgrund
– Bahia är en fantastisk plats på Jorden och nu vill vi naturligtvis dela med oss av den, slutar Berit Fahst Agrér.


Text och foto: Bevan Berthelsen


 

 

 

 

Massor av tidningsartiklar från trakten hittar du på www.frinnaryd.com